Halové veslovanie: Na MSR študentov trenažér s účinným fenoménom zdravia

09.12.2011 Banská Bystrica

Banská Bystrica 9. dcembra (TASR) - Medzinárodné majstrovstvá SR v halovom veslovaní študentov stredných škôl naplnili dejisko na Gymnáziu Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici tak, ako sa očakávalo. Záujem bol v 2. ročníku obrovský, štyri trenažéry v plnej permanencii na pódiu a diváci si mohli aj hlasivky vykričať, aby podporili svoje družstvá z jednotlivých škôl.
Atmosfériu podujatia, ktoré bolo možné odsledovať aj naživo cez internet, trefne vystihol olympionik Ľuboš Podstupka, na trenažéri premiérovo bronzový medailista na MS\'2003 v Bostone a medailista na svetových šampionátoch. \"Som unesený, toľko entuziazmu medzi deťmi, je to fantastické. Vo veslárskom živote nám zaostáva základňa, tu je to však úplne iné, každý atmosféru naplno prežíva.\"
Halové veslovanie študentom nadbehlo, pobralo sa za nimi rovno do škôl. Ľuboš Podstupka: \"Klasické veslovanie je dosť na ústupe, na Slovensku pôsobia len štyri kluby, čo je malý potenciál na to, aby sa dalo vyniknúť. Halové veslovanie odkrýva aj talenty a nevylučujem, že niekto sa v budúcnosti presadí aj v klasickom veslovaní. Treba si talenty všimnúť, osloviť ich, ponúknuť perspektívu.\"
Výsledky motivujú, o čom dobre vie aj Ľuboš Podstupka. \"Na viacerých školách dokážu deti namotivovať a vznikajú z toho výborné výkony. Trenažér je aj záležitosť financií, odvíja sa od sumy zhruba 1500 eur za model E Concept. Nie je to hrozná suma, no v školstve je dosť málo peňazí a ťažko náklady pokrývať.\"
Trenažér sa stal pre Ľuba Podstupku dobrým kamarátom, ktorý naslovo poslúcha. \"Využíval som ho v rámci zimnej prípravy, je to perfektný kondičný stroj. Mám ho doma, v malom byte, v jednej izbe. Skladačka zaberie možno len pol metra štvorcového. Posilňuje sa ním 80 percent svalstva, paráda, iný trenažér takýto rozsah neumožňuje.\"
Ľuboš Podstupka zo dva ročníky halového veslovania už na majstrovstvách Slovenska dospelých zažil na vlastnej koži. \"Treba sa pripravovať dosť špeciálne, s dôrazom na kondíciu. Tu na školskom šampionáte sme svedkami atypických pretekov, štafiet, a je to iné vzrušenie. Vo svete je halové veslovanie dosť rozšírené, rozhoduje pri ňom hmotnosť a hrubá sila. Dôležité je zvládnuť základnú techniku, a potom nič nebráni tomu, aby ste sa posúvali ďalej a ďalej.\"
Predseda Slovenskej asociácie halového veslovania Pavol Valent si všimol najmä záujem detí. \"Je pozoruhodný. Tento netradičný šport si doslova vyžaduje, aby sa využíval aj v rámci telesnej výchovy. K dispozícii majú na tomto gymnáziu jedenásť strojov a čaká sa na ne v rade. Deti odtiahneme od nežiadúcich činností, prilákame na zdravé, a to je prvoradé. Ak by zo strany štátu vznikla väčšia podpora, určite by sa táto činnosť udomácnila vo viacerých školách.\"
Trenažér niečo stojí. Pavol Valent: \"Pýtam sa však, čo nás stojí zdravie? Treba si uvedomiť priority. Na tomto gymnáziu nebolo kedysi nič, no za dva roky sa vybudovalo dielo v hodnote 50-tisíc eur. Predtým by sa nikomu o tom ani nesnívalo. Pomohli hlavne sponzori, no aj iní a takýmto prostredím sa nemôžu pochváliť ani vyspelé krajiny v Európe.\"
Zhruba v roku 2001 sa začala písať na Slovensku história halového veslovania, o roku neskôr sa založila asociácia. \"Vycestovali sme na MS a ME, aj do krajín, trebárs Anglicka, kde je to úplne bežné a nikto sa trenažérom nečuduje,\" upresnil Pavol Valent. \"My sme už nazbierali deväť medailí z vrcholných podujatí, a tak vcelku logicky sa zrodila myšlienka pritiahnuť aj deti. A tu máme výsledok.\"
Takéto centrum, aké vzniklo na Gymnáziu Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici, možno považovať za jedinečné a Pavol Valent ho aj primerane vyzdvihuje. \"Funguje tu najviac nadšencov. Som rodák z Banskej Bystrice a je mi ľúto, že nám financie neumožňujú zapojiť sa do halového veslovania aj na vrcholných podujatiach. Tešili sme sa vlani do Paríža na ME školských družstiev, no nemali sme na to.\"
Halové veslovanie odkrýva veľkú budúcnosť aj preto, že využíva moderné trendy. V školskej lige, ktorá si už píše štvrtý ročník, sa využíva internet. Pavol Valent: \"Študenti počas šiestich mesiacov plnia šesť disciplín, výsledky sa zapíšu priamo na internet a podľa percentuálneho hodnotia sa zoradia. Ak nie sú spokojní, pracujú na sebe, všímajú si konkurenciu, navzájom sa motivujú a posúvajú vyššie.\"
 

Vyberte región